Android‘li akıllı telefonunuzu 10 adımda hacker’lardan koruyabilmeniz için hazırladığımız rehberimizle sizlerleyiz. Siber ataklar günden güne artmakta ve kişisel / özel bilgilerinizin kötü niyetli kişilerin eline geçmesini önlemek için çok dikkatli olmanız gerekmekte. Android işletim sistemli cihazlar yaygın kullanım oranları nedeniyle sürekli hedefteler. Bu rehberimizde Android‘li akıllı telefonunuzu hacker’lardan korumak için neler yapabileceğinize değineceğiz.
Android’li Akıllı Telefonunuzu 10 Adımda Hacker’lardan Koruyun
Antivirüs Uygulaması Kullanın
Antivirüs uygulamaları akıllı telefonunuzu malware’lere karşı etkin şekilde korumanızı sağlayacaktır. Bu uygulamalar özellikle root erişimi sağlanmış cihazlarda kullanılmalı çünkü root’lu cihazlar saldırılara karşı daha korumasız durumda. İşlem için Kaspersky, McAfee, Avast, CM Security gibi firmaların çözümlerini kullanabilirsiniz. Bu firmaların uygulamalarını daha önce sitemizde ağırlamıştık.
Güvenli Web Tarayıcılarını Tercih Edin
Birçok kullanıcı internet sitelerinde gezinirken güvende olduğunu düşünüyor ancak çoğu reklam sağlayıcılarına ait olmak üzere birçok aracın / hizmetin kullanım alışkanlıklarınızı ve internet aktivitelerinizi takip ettiğini unutmayın. Daha önce burada ele aldığımız güvenli web tarayıcılarından birisini kullanabilirsiniz.
Doğrulanmamış Uygulamaları Yüklemeyin
Akıllı telefonunuza kaynağı belli olmayan çeşitli APK dosyalarıyla uygulama yükleme işine girmeyin. Bu paketlerin değiştirilmemiş ve malware içermiyor olduğunu bilmek pek mümkün değil. Bilinmeyen kaynaklardan edinilen uygulamalar konusuna daha önce burada değinmiştik.
Android Device Manager’ı Kullanın
Android Device Manager ile çalınan / kaybolan akıllı telefonunuzun izini sürmeniz mümkün. Üstelik hizmetin kullanımı da oldukça kolay.
Akıllı Telefonunuzu Kriptolayın
Bildiğiniz gibi Android platformunda dosyalar bir dosya yöneticisiyle erişilebilecek şekilde, açık saklanıyor. Bu durum akıllı telefonunuza giren birisinin dosyalarınızı kolayca sızdırabilmesine kapı aralıyor. Android işletim sistemli akıllı telefonunuzun içeriğini mutlaka kriptolayın.
Verilerinizi Mutlaka Yedekleyin
Android’li akıllı telefonunuzu çeşitli sorunlar nedeniyle sıfırlamanız gerekebilir, cihazınız bozulabilir veya çalınabilir. Bu durumda verilerinizi yedeklemediğiniz için maddi / manevi kayıplara uğrayabilir, zor duruma düşebilirsiniz. Akıllı telefonunuzdaki verileri düzenli olarak yedeklemeniz önem teşkil ediyor. Bu konuya sitemizde daha önce çok kez değindik.
Önemli İçeriklerinizi Gizleyin
Akıllı telefonlarımızı gün içerisinde zaman zaman arkadaşlarımıza / yakınlarımıza ödünç verebiliyoruz. Bu gibi durumlarda başkalarının görmemesi gereken bilgiler / dosyaların açığa çıkma ihtimali söz konusu. Android’li cihazınızda önemli dosya, fotoğraf ve uygulamalarınızı gizlemenizi öneriyoruz.
Mesajlarınızı Şifreleyin
Android’li akıllı telefonunuzdaki SMS / MMS aracı ve diğer anlık mesajlaşma uygulamalarını şifrelemeniz mantıklı olacaktır. Bu işlem için AppLock aracından yardım alabilirsiniz.
Parolalarınızı Web Tarayıcınıza Kaydetmeyin
Çeşitli internet sitelerinde oturum açmak için kullandığınız parolalarınızı web tarayıcınızın kayıt altına almasına müsaade etmeyin. Hesabınızı kötü niyetli kişilerin kontrol etmesini veya onu tamamen denetim altına almasını şüphesiz istemezsiniz.
Spam Mesajları Engelleyin
Spam içerikli SMS’ler de güvenlik tehdidi doğurabilir. Bu tür mesajları engellemek için faydalanabileceğiniz çok sayıda araç mevcut.