En Kolay IMEI Sorgulama Yöntemi

En kolay IMEI sorgulama yöntemi yazımızla karşınızdayız. Bu yazıda elbette telefonun IMEI numarası nedir, nasıl öğrenilir değineceğiz ancak IMEI numarası günlük hayatımızda artık çok daha fazla yer işgal ediyor. Özellikle ülkemizde bazı telefon modellerinin çok yüksek fiyatlı olması ve yurt dışından telefon getirenler için IMEI konusu oldukça hassas. Biz öncelikle IMEI nedir ve ne anlama gelir, bir telefonda kaç tane IMEI bulunur gibi soruların cevabını vererek konuya başlayalım.

IMEI numarası kaç hanelidir? IMEI 15 farklı numaradan oluşur ve benzersizdir. Her cep telefonunda en az bir tane IMEI numarası bulunur ve desteklediği SIM sayısına göre değişir. Çift SIM’lı bir telefonda doğal olarak iki tane IMEI numarası bulunur. Tüm cep telefonlarında *#06# tuşlaması yapılarak IMEI numarasının öğrenilmesi mümkündür. IMEI numarasını öğrenerek kolay şekilde sorgulama yapabilirsiniz. Tabii bazen IMEI numaralarının öğrenilmesi güç olabiliyor. Çift SIM’li bir telefonda SIM1 IMEI numarası öğrenme ve SIM2 IMEI numarası öğrenme cihaz menülerinden yapılabiliyor.

Sıkça kullanılan telefonlarda özellikle eSIM kullanımının artmasıyla birlikte iPhone’da IMEI numarası nasıl anlaşılır sorusu çok duyulmaya başlandı. Özellikle fiziksel SIM ve eSIM IMEI numaralarını kutuya bakarak ayırt etme şansı yok. *#06# de bunun için yeterli değil.

E-Devlet IMEI Sorgulama

Özellikle yurtdışından telefon getirenler E-Devlet IMEI sorgulama hizmetini oldukça fazla şekilde kullanıyor. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından sağlanan bu hizmete aşağıdaki bağlantı üzerinden ulaşabilirsiniz.

IMEI sorgulama linki

IMEI sorgulama kısmında karşınıza şu seçenekler çıkabilir:

İthalat yoluyla kaydedilen IMEI: İthalat yolu ile kaydedilen IMEI nedir, ne anlama gelir aslında bu sorunun cevabı basit. Türkiye’ye resmi olarak getirilmiş her telefonda IMEI sorgulaması sonrasında bu cevabın alınması gerekir. Size resmi olarak satılan bir cihazda farklı bir ekran geliyorsa çeşitli yollarla hakkınızı aramanız gerekir.

KAYIT BULUNAMADI: Cihazın IMEI kaydı yoktur. Yurt dışından kaçak yollarla gelmiş olabilir. SIM karta takılacak bir hat en fazla 120 gün çalışabilecektir ve sonrasında kayıt yapılmadığı sürece cihazın hat özelliği kapanacaktır. Kullanıma kapalı olan cihazlar da sorgulamada bu şekilde çıkmaktadır.

İlginizi Çekebilir:  En İyi Yasaklı Sitelere Giriş Yöntemleri - 2023

IMEI NUMARASI KAYITLI | Yolcu beraberi kaydedilen cihaz: Bu ekran bir döneme kadar IMEI’si kaydedilen cihazlar için gösteriliyordu. Bir süredir cihazların IMEI numarasını kaydeden kişilerin hattıyla kullanılma zorunluluğu var. Yani sorgulama sonucu gelen bu ekran günümüzde eski telefonlar için geçerlidir.

Bu IMEI numarasının başka cihazlara kopyalandığı tespit edilmiştir: Eğer bu ekranla karşılaşıyorsanız ve IMEI’nin gerçek sahibi sizseniz ithalatçı firmaya ulaşarak başvuru yapmanız gerekmektedir. Cihazınız kullanıma kapatılabilir ve cihazınızın belirtildiği hat dışında başka bir hatla çalışmaması üzerine tanımlama yapılması gerekir. Yani IMEI numarası kopyalanmış cihazları kullanabilir miyim sorusunun cevabı, sahibi sizseniz evet şeklindedir.

En Kolay IMEI Sorgulama Yöntemi
E-Devlet en kolay IMEI sorgulama yöntemi

IMEI NUMARASI KAYITLI (01/01/202x tarihine kadar *********** T.C. kimlik numaralı kişi adına kayıtlı hatlarla kullanımı kısıtlanmıştır | Yolcu beraberi kaydedilen cihaz: Yeni yasalarla birlikte kişilerin IMEI kaydetme zamanı üç takvim yılı ile sınırlandırılmıştır. IMEI numarası günümüzde yeni kaydedilen bir yurt dışı cihaz E-Devlet IMEI sorgulaması yapıldığında bu şekilde bir sonuç görecektir. Bu cihaz da sadece belirtilen tarihe kadar bu T.C. kimlik numaralı kişi tarafından kullanılabilecektir.

En kolay IMEI sorgulama yöntemi E-Devlet üzerinden gerçekleşmektedir. Farklı internet siteleri sizden IMEI bilgisini alabilir ve kötü amaçla kullanabilir. Tarayıcınızın adres çubuğunda turkiye.gov.tr görmeden IMEI bilginizi hiçbir siteye girmeyin.

eSIM ve Fiziksel SIM IMEI Öğrenme

Biraz önce de bahsettiğimiz gibi fiziksel SIM ve eSIM hangi IMEI numaralarına sahip ve bu nasıl öğrenilir konusu biraz karışık. Eğer ABD üzerinden çift elektronik SIM veya Çin’den çift fiziksel SIM bir cihaz alıyorsanız bu bilgi pek tabi gereksiz ancak biri eSIM, biri fiziksel SIM bir telefonunuz varsa E-Devlet IMEI kaydı ekranı doldurulurken sıkıntı yaşayabilirsiniz.

En Kolay IMEI Sorgulama Yöntemi
eSIM (Elektronik SIM), Fiziksel SIM IMEI öğrenme ve sorgulama

eSIM IMEI numarası öğrenme veya fiziksel SIM IMEI numarası öğrenme çoğu zaman kutu üzerinden mümkün değildir ve cihazın açılarak Ayarlar menüsüne girilmesi şarttır. IMEI kayıt işleminde hata yapıldığında düzeltilmesi mümkün olmadığı için bu konuda hassas şekilde ilerlenmesi gerekmektedir. Örneğin bir iPhone kullanıcısıysanız Ayarlar > Genel > Hakkında ekranına gidip aşağı inin eSIM, IMEI, ICCID numaralarınızı kolaylıkla öğrenin.

E-Devlet IMEI Eşleştirme Nedir?

Klonlanan bir IMEI numarasının gerçek sahibi tarafından kullanılmasını sağlayan bu sistem, aynı zamanda yurt dışından telefon getirerek kullanmak isteyen kişiler için de gerekli bir adımdır. Yine bir BTK hizmeti olan bu servise aşağıdaki bağlantı üzerinden ulaşabilirsiniz.

Telefon IMEI eşleştirme linki

Bu ekranda adınıza kayıtlı olan hatlar ve pasaportunuza kaydettirdiğiniz veya telefonuzun ithalatçısı yoluyla size ait olduğunu ispatladığınız IMEI’ler görünecektir. IMEI karşısında yer alan Hat Eşleştir tuşuna basarak işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Bunu yaptığınızda bir süre sonra pasaporta işli telefonda hat çalışmıyor, şebeke gelmiyor, hat çekmiyor, sinyal yok gibi sorunlar aşılacaktır. Ayrıca klonlanmış ama orijinali sizde olan IMEI numaralı telefonu kullanmaya başlayabilirsiniz. Klonlu olan IMEI’ye sahip cihazların tümü hat kullanımına kapanacaktır. E-Devlet IMEI eşleştirme dediğimiz işlem de kısada bu şekildedir.

İlginizi Çekebilir:  Telefona Virüs Bulaştı! Telefondaki Virüsü Temizleme

eSIM – Fiziksel SIM Farkı

Yazımızın sonuna gelirken eSIM ve fiziksel SIM arasındaki farka da değinelim. Malum son zamanlarda SIM kartsız iPhone, SIM kartsız telefon modelleri veya eSIM’li telefonlar gibi birçok konular görebiliyoruz. Burada fiziksel SIM, bildiğimiz çipli SIM karttır. Micro oldu, Mini oldu, Nano oldu ve kaybolup gitti. Artık geleceğin teknolojisi eSIM ve bir QR kod veya barkod okutturularak telefona tanımlanabiliyor. eSIM başta E-Devlet olmak üzere Elektronik SIM anlamına da gelir ve bu şekilde de sıkça görülebilmektedir. eSIM’li telefonlarda SIM kart tanımlaması için operatörün verdiği kartı kamerayla okutmak ve seçenekleri kabul etmek yeterli olmaktadır.

En Kolay IMEI Sorgulama Yöntemi
En kolay IMEI sorgulama yöntemi için cep telefonunuzu kullanabilirsiniz.

En kolay IMEI sorgulama yöntemi ve IMEI’ler hakkında merak edilen birçok konuya yer verdik. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere.

eSIM Aktive Olmuyor – Aktifleşmiyor Neden?

eSIM aktifleşebilmek için internet bağlantısına ihtiyaç duyar. Genelde QR kodun okutulmasıyla birlikte telefonun hattı çekmeye başlayacağı düşünülür ancak burada bir internet gereklidir. Bunun da Wi-Fi üzerinden sağlanması gerekir. eSIM aktifleştirme sorunu yaşayan kullanıcıların çoğu bunu sonradan öğrenirler.

Silinen veya Kaldırılan eSIM Yeniden Aktifleştirilebilir mi?

Barkodu taratılarak telefona aktarılan yani doğrulanmış bir eSIM eğer silindiyse yeniden aktifleştirilemez. Bunun tek yolu operatörünüzden bir eSIM yedek SIM kart almanızdır ve bu da ücretlidir.

İki Telefon Arası eSIM Aktarımı Mümkün mü?

İki telefon arası eSIM aktarımı teknik olarak mümkün ancak günümüzde operatörler genelde yeni bir yedek SIM satışı için bu özelliğin kullanımını engelleyebiliyorlar.

IMEI Müşteri Hizmetleri Numarası Nedir?

Çalıntı IMEI, kopya IMEI, IMEI pasaport kaydı ve diğer IMEI ile ilgili tüm sorularınız için IMEI müşteri hizmetleri olarak hizmet veren Tüketici İletişim Merkezi – 120 numaralı telefon numarasını arayabilirsiniz.