Selamlar,
Ben e-kitap okuyorum sürekli 2012 model Nexus 7'de, zaten işletim sistemi Android 5.1.1'de kaldı ve ihtiyarladı cihaz, ama e-kitap okutma işlevinde bir sıkıntı yok. Gün içerisinde tablet yanımda olmadığında Lumia 620 ve 720 akıllı telefonlarla okumamı sürdürüyordum, LG G3'e geçince ekran kaynaklı ısınma sorunundan dolayı akıllı telefondan e-kitap okumayı bıraktım ve boş zamanlar için yanımda sürekli basılı kitap taşımaya başladım. Akıllı telefondan e-kitap okuma olayı alışma sürecine ihtiyaç duyuyor kesinlikle, yani insan garipsiyor gerçekten başlangıçta. Ekran parlaklığını ciddi anlamda kısmak gerekiyor gözleri korumak için. Ama sonrasında alıştım ben ve özellikle çok sayfalı kitapları okurken çektiğim ergonomi sıkıntısından kurtulduğum için rahatladım.
Ülkemizde yasal olarak e-kitap satışı gerçekleştiren idefix ve D&R var. Bu yıla dek kendi uygulamaları üzerinden (Android ve iOS uygulamaları vardı) okunabiliyordu kitaplar. Kitapları internet sitesinden Adobe DRM korumalı şekilde indirip bu özelliği destekleyen farklı e-kitap okuyucu uygulamalarla da okuyabiliyordunuz ki ben öyle yapıyordum. (Tercih ettiğim uygulama
Mantano - E-Reading applications )Tahmin edebileceğiniz üzere sitelerin kendi uygulamaları çok başarılı değillerdi, neyse ki bu yıl iki site de Kobo ile anlaştı. Kütüphaneler Kobo'ya taşındı. Şu an Kobo uygulamasından idefix ya da D&R hesabıyla giriş yapıp kütüphaneye erişilebiliyor ve e-kitaplar okunabiliyor. Zaman sıkıntısından dolayı henüz uygulamaya göz atamadım, bir süre deneyimleyip bir kitap okuduktan sonra izlenimlerimi zaten forumda paylaşmayı düşünüyorum. (Bu arada aklıma gelmişken not düşeyim, TÜBİTAK'ın Bilim ve Teknik dergisi de çevrimiçi abonelik modelinde her ay derginin PDF'ini sunuyordu ve çevrimiçi üyelik basılı dergiye kıyasla hayli uygun fiyatlıydı.(25 TL) Dergiye abone olanlar dergi arşivine online erişim imkanına da sahip oluyordu. Bu yıl zaman sıkıntısı nedeniyle okuyamayacağım için abone olmadım ama sanıyorum bir değişiklik yapılmamıştır. idefix ve D&R dışında e-kitap satan hizmet var mıdır bilmiyorum, varsa ve bilen üyeler varsa paylaşsınlar lütfen.)
Benim satın aldığım kitaplar hep EPUB formatındaydı, bu kitapları okurken kullandığınız uygulamadan yazı boyutunu, uygulama destekliyorsa arka plan rengini değiştirebiliyorsunuz. Ama illegal şekilde dolaşımda olan PDF e-kitaplarda bu olanak yok, PDF'de arka plan renk değişimi ya da yazı boyutu değişimi söz konusu değil ki bu da akıllı telefondan e-kitap okuma olayını önemli ölçüde engelliyor. Kitap okurken sürekli sağa - sola kaydırma yapmak gerekiyor.
Mesaj biraz uzadı sanıyorum, kafasında soru işareti olan arkadaşlar varsa onları da daha sonra yanıtlarım.