Akıllı telefonlar sürekli online durumda ve kurulan uygulamalarla online ortamdaki reklamlar ve diğer içeriğe güven olmuyor. Siz farkında olmadan tüm verileriniz ele geçirilebilir ya da fidye yazılımları verinizi kilitleyip açmak için para talep edebilir!
Akıllı Telefon Güvenliğini Arttırmak ve Malware Engellemek
Güvenlik uzmanları uzun ve karmaşık parola kullanılmasını, antivirüs kurulmasını ve düzenli yedek alınmasını tavsiye ediyor. Masaüstü bilgisayarda bunları uygularken mobilde pek dikkate almıyoruz ama benzer riskler cebe de girdi. iPhone, Android ya da diğerler fark etmeksizin riskler var. Elbette verileriniz cebinizde ve hackerlar, malware kodlar ve daha da fenası çalınma riski büyük sıkıntı. İşte alınacak önlemler:
Mesaj ve E-posta Linklerine Tıklamayın
Günümüzde tüm içeriklerde tıklanabilir linkler var ve kimi güvenilir görünse de arka planda saldırganların yerleştirdiği zararlı kodlara yönlendirebiliyorlar. SMS ve anında mesajlaşma uygulamalarından gelen bilinmedik linkler daha da riskli.
Uygulama Kururken Dikkatli Olun
Her ne kadar resmi marketlerdeki uygulamalar riskleri karşı taranmış olsa da bazıları sorun çıkartabiliyor. Bu gibi durumlara karşı şüpheli davranmalı ve kurulumdan önce ortalama inceleme puanına dikkat etmelisiniz. Gerekirse yorumları okuyabilirsiniz. Son güncelleme tarihi 6 aydan uzunsa da dikkatinizi çekmeli.
Online Alışverişten Sonra Oturum Kapatın
Ucuza almak için online fiyat karşılaştırması yapıyor olabilirsiniz. Rahatlık olsa da oturumdan çıkmanızı öneriyoruz çünkü telefonunuz çalınırsa biri hesabınızı kullanıp yüklü alışveriş yapabilir.
İşletim Sistemi ve Uygulamaları Güncelleyin
İmkan oldukça işletim sistemi ve uygulamaları güncelleyin çünkü arka kapılar gibi bulunan açıklar yamanıyor. Böylece mobil cihazınız daha güvenli hale geliyor.
Bağlantı ve Konum Servislerini Kapatın
7/24 online ve bağlantıda kalmak iyi olsa da saldırılara bırakılan açık kapıdır. Sadece gerekli olunca veri bağlantısını açın. Benzer durum Bluetooth için de geçerli. Konum servisleri açık kalırsa gizliliğiniz riske girer. Bunu da sadece gerekli olunca açın.
Kişisel Bilgileri Gizli Tutun
Online olunca yazdıklarınızı kimlerin okuduğunu bilemezsiniz. Mesaj gelince kaynağından emin olmalısınız yoksa başınıza iş açılabilir. Üçkağıtçılar kendilerini tanıdık gibi gösterip sizi kandırmak isteyebilirler. Kaynağından emin değilseniz cevap vermeyin.
Jailbreak ya da Root İşine Girmeyin
İşletim sistemleri ve uygulamalar gelişti yani artık eski günler aksine jailbreak ya da root almak pek de gerekli değil. Bunu yaparsanız cihazınız saldırılara karşı riskli hale gelir ve erişen biri çok daha fazla hasar verebilir. Suçluların işini kolaylaştırmayı ister misiniz?
Yedekleme Düzeni Kurun
Telefon kaybolur ya da çalınırsa verileriniz nasıl geri gelecek? Yedekleri var mı ve ne derece günceller? MP3 şarkılar, e-postalar, belgeler nerede depolanıyor? Engellemek için USB kablosunu bağlayıp sık sık yedek alabilirsiniz. iTunes içinde bu özellik var.
Mobil Güvenlik Paketleri
Güvenlik araçlarının mobil sürümleri var. iOS ortamında genelde buna gerek yok ama Android kullanıcıları gerek duyabilir çünkü daha sık hedefleniyor. Uygulama kurarsanız ve güncellerseniz iş işten geçmeden zararlı kodu bulup silebilir.
Fiziksel Koruma
Telefonu masada boş bırakmayın ve cepte taşırken içteki fermuarlı gizli gözü kullanın. Bluetooth kulaklıkla konuşup telefonu elinizde gezdirmeyin.